مراقب سموم طبیعی باشید سبزیهای مسموم جام جم آنلاین: از گذشتههای بسیار دور، مصرف سبزیها به دلیل مواد مغذی همیشه برای سلامت انسانها ضروری بوده و در بسیاری از مناطق دنیا نیز غذای اصلی تلقیمیشوند. سبزیها با مقدار اندک چربی، پروتئین و کربوهیدرات بخش ناچیزی از انرژی بدن ما را تامین کرده و مقادیر فراوان مواد معدنی آن نظیر: کلسیم، پتاسیم، فسفر، گوگرد، آهن، منگنز، منیزیم، روی و همچنین ویتامینهایA ،B،C و اسیدفولیک آن میتواند بخش وسیعی از نیازهای ویتامینی ما را برطرف نماید. مصرف صحیح سبزیها در رژیم غذایی به تعادل سدیم و پتاسیم خون کمک کرده و سبب جلوگیری از بالا رفتن فشارخون میشود. همچنین سبزیها در رژیم غذایی افراد، بالاخص در مواقعی که فعالیت فیزیکی بدن کم است از چاقی بیش از حد جلوگیری میکنند. با این وجود هنگامی که فرآوردههای گیاهی به مقدار فراوان مصرف شوند به علت داشتن بعضی از سموم طبیعی میتوانند آثار سویی را در بدن ایجاد کنند. در بین مواد مضر موجود در سبزیها، اسید اگزالیک، نیترات و سولانین از مهمترین سموم به شمار میآیند. وجود این گونه سموم در سبزیها، از جمله مکانیسمهای دفاعی آنان برای رشد در شرایط محیطی و مقابله با انواع تنشها میباشد. ترکیبی نظیر اسید اگزالیک که در برخی سبزیها به وفور یافت میشود میتواند با برخی از مواد مغذی نظیر: آهن و کلسیم که از مواد مورد نیاز بدن انسان هستند ترکیب شده و مانع از این شوند که این مواد بتوانند نقش ارزنده خود را در بدن ایفا نمایند. ترکیبات اگزالیک در نهایت میتوانند برای کلیه نیز دردسرساز باشند. نیترات موجود در سبزیها نیز میتوانند در سیستم گوارشی بدن انسان تبدیل به نیتریت شده و نیتریت هم در خون، هموگلوبین را تبدیل به مت هموگلوبین کرده و در نهایت انسان را به کمی اکسیژن مبتلا سازند. از طرفی دیگر نیتریت میتواند از طریق ترکیب با یک نوع اسید آمینه در سیستم گوارشی بدن، به نیتروزآمین که یک ماده سرطانزاست تبدیل کند. در انواع دیگر سبزیجات نیز نوعی ترکیب سمی و تلخمزه به نام سولانین وجود دارد که در عین حال مخدر و آرامبخش بوده و مصرف زیاد آن میتواند انسان را دچار مسمومیتی با علایم سردرد، سرگیجه، تب، تهوع، زردی و دلپیچه کند. علاوه بر این موارد سموم طبیعی دیگری نیز وجود دارند به عنوان مثال: در شوید و رازیانه مادهای وجود دارد که باعث ورم پوست میگردد. جعفری و کرفس نیز دارای ترکیبی هستند که باعث ناراحتیهای پوستی و هویج دارای مادهای است که باعث علایم عصبی میشود. کاهو و اسفناج نیز به ترتیب از پتانسیل بالایی برای تجمع نیترات و اگزالات برخوردار هستند. توجه: بدیهی است مصرف بیش از حد یا کمتر از حد هر یک ازمواد غذایی میتواند در نهایت منجر به نوعی عارضه یا بیماری در مصرفکننده شود، بنابراین برای این که یک ماده غذایی بتواند نقش ارزنده خود را بخوبی در بدن ایفا کند باید علاوه بر دارا بودن مواد مغذی، تازه و سالم بوده و به مقدار متعادل مصرف شود.